Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
top of page

Δεκάλογος Υγιεινής Διατροφής για Παιδιά

Δεκάλογος Υγιεινής Διατροφής για Παιδιά

  • Ενθάρρυνση της φυσικής δραστηριότητας: Η σωστή διατροφή συνδυάζεται με σωματική άσκηση. Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι δραστήρια καθημερινά, καθώς αυτό ενισχύει την υγεία τους και προάγει την ισορροπημένη ανάπτυξη.

  • Καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Ιδανικά, θα πρέπει να υπάρχουν σε ποικιλία σε κάθε γεύμα, τόσο ωμά όσο και μαγειρεμένα.

  • Καθημερινά κατανάλωση από μια πηγή γαλακτοκομικών. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου, πρωτεϊνών και βιταμίνης D. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των οστών και των δοντιών των παιδιών. Η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών υποστηρίζει τη συνολική τους ανάπτυξη και υγεία.

  • Προτίμηση στα ολικής άλεσης δημητριακά: Το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης προσφέρουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα επεξεργασμένα.

  • Σημαντική είναι η κατανάλωση άπαχου κρέατος μέσα στην εβδομάδα για την παροχή πρωτεϊνών, σιδήρου και άλλων απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών .

  • Κατανάλωση σε θαλασσινά & ψάρια τα οποία είναι εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών που προάγουν την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και της καρδιάς των παιδιών.

  • Η κατανάλωση 4-7 αυγών την εβδομάδα συμβάλλει στην ισορροπημένη διατροφή των παιδιών. Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως η βιταμίνη Β12 και η χολίνη, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του σώματος των παιδιών.

  • Τα όσπρια, όπως φασόλια, φακές και ρεβίθια, είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωσή τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα συμβάλλει σε μια ισορροπημένη διατροφή, προσφέροντας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών.

  • Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι ωφέλιμα για την καρδιαγγειακή υγεία. Αποτελεί επίσης πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμινών, συμβάλλοντας στη γενική ευεξία. Χρησιμοποιώντας το ως κύρια πηγή λιπαρών στη διατροφή των παιδιών, προάγεται η υγιεινή διατροφή και η ισορροπημένη πρόσληψη λιπαρών.

  • Αποφυγή επεξεργασμένων τροφών ,ζάχαρης και αλατιού: Τα τυποποιημένα σνακ, τα αναψυκτικά και τα γλυκά περιέχουν πολλή ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά, τα οποία δεν είναι κατάλληλα για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Επίσης η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Είναι καλό να αποφεύγονται τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως πατατάκια και επεξεργασμένα κρέατα.

 

Με αυτούς τους απλούς κανόνες, τα παιδιά μπορούν να μάθουν τις βάσεις της υγιεινής διατροφής, που θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν σωστές διατροφικές συνήθειες για μια ζωή.

Comments


bottom of page