Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
top of page

Εσύ γνωρίζεις την μέθοδο του πιάτου;


 μέθοδος του πιάτου

Η μέθοδος του πιάτου αποτελεί έναν εύκολο τρόπο δημιουργίας ενός υγιεινού και ισορροπημένου γεύματος. 


Είναι μία τεχνική για να μπορείς πάντα να ελέγχεις την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του φαγητού που καταναλώνεις.  Έτσι ακόμα και όταν βρίσκεσαι για φαγητό εκτός σπιτιού μπορείς να την εφαρμόζεις και να απολαμβάνεις το φαγητό σου χωρίς να ξεφεύγεις.


Πως μπορείς να την εφαρμόσεις:


Χωρίζεις το πιάτο σου και στο μισό του πιάτου τοποθετείς μη αμυλούχα λαχανικά, όπως πράσινα λαχανικά, αγγούρι, καρότο κλπ. Ιδανικά επέλεξε λαχανικά εποχής φρέσκα, βραστά ή και ψητά.


Στη συνέχεια, στο ένα τέταρτο του πιάτου σου, τοποθετείς μία πηγή άπαχης πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο, ψάρι, τόφου, αυγά κλπ. Εάν επιλέξεις μοσχάρι, διάλεξε το άπαχο κομμάτι του μοσχαριού και προσπάθησε η κατανάλωσή του να είναι μέχρι 1 φορά την εβδομάδα.


Στο άλλο τέταρτο του πιάτου προσθέτεις τους υδατάνθρακες καλή ποιότητας, όπως καστανό ρύζι, κινόα, γλυκοπατάτες, παξιμάδι και ψωμί ολικής αλέσεως κλπ. Οι σύνθετοι αυτοί υδατάνθρακες θα σε βοηθήσουν να αισθάνεσαι κορεσμό για περισσότερη ώρα.


Τέλος, δεν ξεχνάμε και τα καλά λιπαρά που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε γεύμα. Πρόσθεσε στο γεύμα σου ελαιόλαδο, αβοκάντο, ελιές, ξηρούς καρπούς (μπορείς να τους προσθέσεις και στις σαλάτες σου).Ιδανικά να προσθέτεις το ελαιόλαδο στο τέλος, αφού το φαγητό έχει μαγειρευτεί ώστε να είναι ωμό και να παίρνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά.


Η μέθοδος του πιάτου μπορεί να βοηθήσει για τη διαχείριση του βάρους σου αλλά και γενικότερα για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής. 

Comments


bottom of page