Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
top of page

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και Δίαιτα χαμηλή σε FODMAP

FODMAP

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι ένα θέμα που έχει προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξανόμενης διάγνωσης και της επιρροής του στην ποιότητα ζωής των ατόμων που το αντιμετωπίζουν.


Eίναι μια λειτουργική διαταραχή, δηλαδή το γαστρεντερικό δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε με αποτέλεσμα να υπάρχει πόνος, διαταραχή στη σύσταση κοπράνων ,φουσκώματα και κοιλιακή διάταση και να δημιουργούνται συμπτώματα, όπως η διάρροια και η δυσκοιλιότητα.


Υπάρχουν τέσσερις μορφές συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου:


IBS–C: η μορφή κατά την οποία η δυσκοιλιότητα υπερισχύει

IBS–D:  η μορφή που η διάρροια υπερισχύει 

IBS–M: η μορφή κατά την όποια υπάρχει μια συχνή εναλλαγή ανάμεσα στην δυσκοιλιότητα και την διάρροια.

IBS–U: αδιευκρίνιστος τύπος


Το ευερέθιστο έντερο έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών και σχετίζετα ακόμη και με κατάθλιψη αλλά και αυξημένο άγχος.


Τα παρακάτω συμπτώματα πρέπει να μας κινούν την υποψία ότι χρειαζόμαστε μια αξιολόγηση για την ύπαρξη ευερέθιστου έντερου, ειδικά αν επιμένουν για τουλάχιστον 6 μήνες:


  • Πόνος στην κοιλιά και αυξημένο αίσθημα δυσφορίας

  • Φουσκώματα

  • Αλλαγές στις εντερικές συνήθειες

  • Ο κοιλιακός πόνος ή η δυσφορία που είτε ανακουφίζεται μετά την αφόδευση ή σχετίζεται με αλλαγές στις εντερικές συνήθειες .

  • Προβλήματα κατά την διέλευση των κοπράνων (π.χ. καταπόνηση, επείγουσα ανάγκη, αίσθημα ατελούς κένωσης).

  • Κοιλιακό φούσκωμα (πιο συχνό στις γυναίκες παρά στους άνδρες), κοιλιακή διάταση, ένταση ή σκληρότητα.

  • Επιδείνωση συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση φαγητού.

  • Ύπαρξη βλέννας στα κόπρανα.


Η ακριβής αιτιολογία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου είναι άγνωστη.


Εδώ έρχεται η επιστήμη της διατροφής να παίξει καθοριστικό ρόλο!


Υπάρχει λοιπόν μια ειδική διατροφή για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις ευερέθιστου εντέρου που μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε ποσοστό έως 80-85%.


Ποια είναι αυτή;


Δίαιτα χαμηλή σε FODMAP


Η ειδική διατροφή χαμηλή σε FODMAP μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. Ιδιαίτερα στις πιο σοβαρές μορφές που επιμένουν τα συμπτώματα,  η εφαρμογή της δίαιτας FODMAP φαίνεται να είναι αποτελεσματική για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων και την αναγνώριση των τροφίμων που δημιουργούν γαστρεντερική δυσφορία.


Πιο συγκεκριμένα τα υπεύθυνα για τα συμπτώματα του ΣΕΕ είναι οι  ζυμώσιμοι Φρούκτο – Ολιγοσακχαρίτες – Δισακχαρίτες – Μονοσακχαρίτες και Πολυόλες (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides, and polyols (FODMAPs).


Πρόκειται για στοιχεία από διάφορες ομάδες τροφίμων που για να μεταβολιστούν αυξάνουν το νερό που εισέρχεται στο έντερο ή μπαίνουν σε διαδικασία ζύμωσης που παράγει αέρια. Η μεγαλύτερη ποσότητα νερού και αερίων στον εντερικό αυλό οδηγεί σε κοιλιακό πόνο, φουσκώματα, αέρια και αλλαγές στις κενώσεις.


Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs δεν είναι μακροχρόνια. Ο αποκλεισμός τροφίμων και ολόκληρων ομάδων για την εξυγίανση του εντέρου δεν ενδείκνυται να ακολουθείται μακροχρόνια καθώς μπορεί να επιφέρει διατροφικές ελλείψεις.


Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια εξατομικευμένη διατροφή η οποία θα είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρης και ταυτόχρονα θα αναγνωρίζει και θα αποκλείει τα τρόφιμα που είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

댓글


bottom of page